به گزارش ستاد اطلاعرسانی پانزدهمین جشنواره صنعت چاپ،مراسم پایانی جشنواره ملی صنعت چاپ که صبح روز سهشنبه (24 شهریورماه) با حضور احمد جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، لاله افتخاری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در تالار وحدت برپا شد.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه پانزدهمین دوره جشنواره ملی صنعت چاپ که با حضور پیشکسوتان و دستاندرکاران حوزه صنعت چاپ و بستهبندی و نیز روسای تشکلها و صنوف مرتبط با چاپ در تالار وحدت در تهران برگزار شد، در سخنانی به تقدیر از فعالان این حوزه پرداخت و همچنین از پیشکسوتان صنعت چاپ تجلیل کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از متینرضا به عنوان یکی از سرآمدان صنعت صحافی در کشور، یاد کرد و گفت: وی یک عمر با صداقت، امانتداری، تدین، ایمان و نوآوری تلاش و به عنوان یکی از سرآمدان صنعت صحافی کشور عمری را سپری کرد.
جنتی به دستاندرکاران صنعت چاپ گفت: نشر کتاب ایران و رونق مطبوعات در این کشور با تلاش شما محقق شده و گسترش دانش در این سرزمین مدیون شماست. همچنین بسیاری از صنایع برای هویتبخشی خودشان، مدیون شما هستند؛ اعم از بخشهای خدماتی و تبلیغاتی. شما بیش از آنکه صنعتگر باشید، هنرمندانی عاشق هستید و چاپ درواقع یک هنر ارزشمند است که با وجود شما ارز اندام میکند.
وی با اشاره به ویژگیهای صنعت فرهنگی چاپ، گفت: ارتباط گسترده این صنعت با اغلب رشتههای فرهنگی، تولیدی و خدماتی، رابطه آن با فناوریهای روز دنیا و ارتباط تنگاتنگش با هنر، سه ویژگی اصلی صنعت چاپ هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شرایط کشور پس از توافق هستهای اخیر، افزود: در این برهه خاص از تاریخ ایران که همگان امید دارند کشور به سوی توسعه گام بردارد، صنعت چاپ هم باید نقش خود را به درستی ایفا کند. وجود اطلاعات در مورد وضعیت صنعت چاپ در کشور و همچنین نیازهای آن و فناوریهایی که میتواند به بهبود وضعیت این صنعت کمک کند، یک ضرورت انکارنشدنی است.
جنتی، تقویت آموزش و پژوهش در حوزه صنعت چاپ و همکاری آن با دانشگاهها را نیز ضروری خواند و اظهار کرد: در این زمینه پیشنهاد راهاندازی پارک علم و فناوری صنعت چاپ میتواند مورد توجه قرار گیرد. سند ملی صنعت چاپ هم با همکاری صنوف چاپ و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین شود.
این عضو کابینه همچنین بر ایجاد تشکلهای مقتدر و کارآمد در حوزه صنعت چاپ، تاکید کرد و گفت: بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات با هدف توسعه و پیشرفت صنعت چاپ، ضرورتی است که تنها با همدلی و همکاری دستاندرکاران و متخصصان این حوزه و با حمایت وزارتخانههایی مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت و فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل تحقق است.
به گفته وی، دولت با ایجاد فضایی امن و مناسب در داخل کشور و برقراری تعامل با کشورهای همسایه، در تلاش است از صنوفی که توان صادرات خدمات خود را به این کشورها دارد، حمایت کند.
جنتی وضعیت صنعت چاپ را از این جهت مناسب ارزیابی کرد و گفت: با توجه به وضعیت منطقه و توان کشور، حوزه صنعت چاپ میتواند از این فرصت بهرهبرداری کند و در این زمینه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنیهای فرهنگی ایران در کشورهای مختلف آماده هر گونه همکاری با شما است.
وی با بیان اینکه صنعت چاپ باید خود را برای شرایط پساتحریم آماده کند، گفت: هدایت هوشمندانه سرمایهگذاریها به سمت رشتههای علمی که صنعت چاپ هم از آنها بهرهمند است، ضروری است. همچنین نقش کارشناسان و نخبگان صنعت چاپ در ایفای نقش در این زمینه بسیار مهم است. جذب و بکارگیری نخبگان در صنعت چاپ میتواند به رشد آن کمک کند و کشور را در تولید تجهیزات مدرن یاری نماید.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دولت یازدهم برنامه گستردهای برای توسعه کشور دارد که در صورت گشایش و رفع تحریمها، میتواند به آن شتاب ببخشد و از همین جهت از هر گونه پیشنهاد سازنده از سوی بخش خصوصی در صنعت چاپ استقبال میکند.
جنتی گفت: مناسب است تشکلهای صنفی چاپ جلساتی را برای همفکری و ارتقای این صنعت برگزار کنند و وزارت ارشاد آمادگی خود را برای کمک به آنها اعلام میکند.
وی همچنین برگزاری جشنواره ملی صنعت چاپ را عامل انگیزشی مثبتی برای کارآفرینان و تولیدکنندگان حوزه صنعت چاپ و بستهبندی ذکر کرد و گفت: وزارت ارشاد تلاش میکند با همکاری اتحادیههای این حوزه، ضمن اصلاح قوانین و مقررات، موانع موجود بر سر راه تولیدکنندگان این حوزه را بردارد.
همچنین احمد مسجدجامعی در مراسم جشنواره ملی صنعت چاپ که صبح امروز در تالار وحدت برگزار شد، اظهار کرد: خوشحالم که پس از 15 سال بار دیگر در میان جمع عرصه فرهنگ، هنر، دانش، فناوری، و عرصه کار و کارآفرینی هستم. در سالهای دورتر نخستین بار در محل ساختمان پیشین روزنامه اطلاعات جشن صنعت چاپ را برگزار کردیم. مجموعه کتابهای منتشر شده در این حوزه به تعداد انگشتان دو دست میرسید و پایاننامهای به سختی در این رشته و رشتههای مرتبط پیدا میکردیم.
این عضو شورای شهر در ادامه افزود: با این حال صنعت چاپ، توانایی بالایی داشت و این بیشتر متکی به دانش و تجربههای سینهبهسینه بود که استادان بزرگ این رشته در طول سالها آموخته بودند و در محضر آنها دیگران آموزش میدیدند و به نشاط رنگ، نشاط صحافی و نشاط کار کمک میکردند.
وی گفت: از آن سالها یک نمونه شاهنامه باقی مانده که به عنوان شاخص ذکر میشود. همان سالی که هیچ رشته و کتابی برای صنعت چاپ نداشتیم، قرآن نفیس منحصر به فردی چاپ شد که بعد از انقلاب به خلبانان برجسته اهدا میشد. آنچه این فضا را ایجاد میکرد، عشق به این کار و دانایی حاصل از ممارست عاشقانه در کار صنعت چاپ بود. این صنعت در ایران با عشق به ایمان و عشق به ایران رشد کرد.
مسجدجامعی با اشاره به چگونگی ورود صنعت چاپ به ایران بیان کرد: اگر در تبریز برای نخستینبار شاهد شکلگیری چاپ و چاپخانه هستیم به دلیل این است که مردم این سرزمین در برابر تجاوز بیگانگان ایستاده بودند و از حریم خود دفاع میکردند. اولین کتابی که چاپ شد، جهادیه بود که ضرورت دفاع از این مرز و بوم را اعلام میکرد و چون تبریز در معرض حمله قرار داشت، صنعت چاپ به کمک آنها آمد و چاپخانه شکل گرفت.
این عضو شورای شهر تهران گفت: بسیار خوب است که سال آینده، دویستمین سال صنعت چاپ در تبریز باشد و این رسالت صنعت چاپ با پشتیبانی مردمی ادامه پیدا کرد.
به گفته مسجدجامعی، این صنعت از یک حیث با نخبگان، روشنفکران، نویسندگان و حوزههای علمیه ارتباط دارد و از سوی دیگر با همه مردم مرتبط است. با آموزش عمومی و گسترش فرهنگ سروکاردارد و شاخص سنجش میزان فرزانگی و دانش بهشمار میآید که از این جهت وضعیت ویژهای دارد. صنعت چاپ از یک سو، پای در صنعت دارد و از سوی دیگر پا در اقتصاد، افکار عمومی، هنر و همه را در خود جمع میکند.
وی ادامه داد: دنیای صنعت چاپ با دانش گسترش پیدا کرد و روزنامهها در آن شکل گرفتند که موجب شد فضای آزاد و آزادی خواهی ایجاد شود که همه اینها نسبتی با صنعت چاپ دارند. از همین منظر، شکوفایی صنعت چاپ، شکوفایی علم و دانش است.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شکلگیری نمایشگاه چاپ گفت: در همان سالهایی که نمایشگاه کتاب برگزار میشد، صنعت چاپ نیز در کنارش حضور داشت اما به قدری گسترده بود که از نمایشگاه کتاب مستقل شد و یادم هست که از همان روزها مسئولیت برگزاری این نمایشگاه بر عهده اتحادیهها و تعاونیهای حوزه صنعت چاپ گذاشته شد.
مسجدجامعی با بیان اینکه زمانی در دولت بحث انتقال حوزه صنعت چاپ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به وزارتخانه دیگری به صورت جدی مطرح شده بود، اظهار کرد: خود صنعت چاپ به ما کمک کرد تا در وزارت ارشاد بماند و این ویژگی مردمی و فرهنگی صنعت چاپ است. در دورانی که رشته دانشگاهی چاپ نداشتیم، استاد فرشچیان کتابی از آثارش را در هلند یا با سرمایهگذاری ناشری هلندی با جدیدترین فناوری روز غرب به چاپ رساند. از وی خواستم تا مجموعه آثار بعدی خود را در ایران چاپ کند و این کار انجام شد که با کیفیتی در همان حد به چاپ رسید.
این عضو شورای شهر افزود: تنها عشق و علاقه به هنر و صنعت ایرانی وجود داشت که میتوانست کمبودها را جبران کند. در این سالها صنعت چاپ گسترش پیدا کرد. ماشینآلات جدید وارد و رشتههای دانشگاهی تعریف شد. و اولین بار این رشته را وزارت ارشاد در دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کرد.
مسجد جامعی با اشاره به تصویب روز ملی صنعت چاپ و افزوده شدن آن به تقویم گفت: خاطرم هست برای تصویب روز ملی صنعت چاپ، با شورای فرهنگ عمومی مشکل داشتیم و دو بار این پیشنهاد به این شورا رفت و برگشت و اگر حمایت ویژه مجموعه دوستان وزارت ارشاد نبود، شاید این پیشنهاد سه یا چهار بار میرفت، اما در نهایت تصویب شد. هر چند سالهای بعد این پیشنهاد از متن تقویم به حاشیه آن منتقل شد که نباید به حاشیه میرفت نشان از ناشناخته بودن این صنعت دارد.
وی با بیان اینکه افراد بسیاری در بخش خصوصی و دولتی در مدیریت، صنعت، بهرهدهی و سرمایهگذاری فعال بودند، اظهار کرد: علی طارمیراد که بیش از ۳۲ سال در چاپخانه افست مشغول به کار بوده است. سالیانی که چاپخانه افست در خیابان گوته قرار داشت بنا به علایق شخصی به آنجا رفتوآمد میکردم. شایستهخصلت نیز یکی دیگر از این افراد بهشمار میآید. این شرکت با گسترش ماشینآلات و افزایش بهرهوری، تبدیل به مجموعه و نمونهای از یک شهرک چاپ شد.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شهرک شهابیه قم نیز به منظور تجمیع صنعت چاپ تاسیس شد. در تهران نیز این طرح را داشتیم و تبریز نیز میتواند در این زمینه گامهای اساسی بردارد. صنعت چاپ امروزه گستردهتر از کتاب شده و بستهبندی دنیای جدیدی را فتح کرده است. این صنعت در حوزه فرهنگ عموم تاثیرگذار است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که میتواند نزدیکترین ارتباط را با این صنعت داشته باشد.
به گفته مسجدجامعی، چاپ پیش از سینما و جهانگردی، صنعت محسوب میشد و جنبه فرهنگی خود را حفظ کرده و امیدوارم شرایطی ایجاد شود که اقتصاد فرهنگ و هنر رونق بیشتری بگیرد. نخستین کالاهایی که از ایران ارزش افزوده داشته در حوزه فرهنگ و هنر بوده و در گذشته نیز شاهان در کنار جواهرات خود، شاهنامههایی داشتند که ارزش بسیاری برخوردار بود.
وی گفت: به نظرم نباید بستهبندی و چاپ جای دیگری برود و با فضایی که باز شده، فرصتی برای حضور موثر ایران در سایر عرصهها نیز ایجاد شود. نباید به جای کالا و چاپ ایرانی به چین متوسل شویم، بلکه باید بتوانیم منطقه را پوشش داده و حرف اول را بزنیم. در گذشته کتاب در ایران چاپ و به برخی کشورها و ترکیه ارسال میشد. باید نگاه اقتصادی داشته باشیم و فراتر از مرزها قدم برداریم.
مسجدجامعی در پایان سخنانش اظهار کرد: با توجه به اهمیتی که علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مساله فرهنگ و هنر میدهد و تواناییهایی که دارد با کمک نخبگان، بزرگان، اصناف در حوزه فرهنگ، هنر و اقتصاد آنها کارآفرین باشیم.
در ادامه این مراسم، محمدحسن فکری، دبیر جشنواره ملی صنعت چاپ در مراسم پایانی جشنواره ملی صنعت چاپ که صبح امروز 24 شهریورماه با حضور احمد جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، لاله افتخاری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در تالار وحدت برپا شد، اظهار کرد: این جشنواره دیگر کودکی نوپا نیست، جشنواره ملی صنعت چاپ که حاصل تلاش بسیاری است، اینک به جوانی تبدیل شده است.
وی افزود: امسال همه بخشها شامل تجلیل از پیشکسوتان، معرفی تولیدکنندگان، صادرکنندگان، کارآفرینان و نوآور در یک روز به به سرانجام میرسد. این جشنواره با چهار هدف برگزار میشود که نخست حمایت از برگزاری جشنواره استانی در 16 استان منتحب است.
به گفته فکری، انتخاب پیشکسوت نمونه طبق ضوابط، معرفی کارآفرین، نوآور و صادرکننده نمونه کشور برای نخستینبار و انتخاب براساس سامانه الکترونیک از میان حوزههای مختلف این صنعت انجام میگیرد.
دبیر جشنواره ملی صنعت چاپ با معرفی کمیته داوران پانزدهمین جشنواره گفت: امسال 101 نفر پیشکسوت از سراسر ایران و 86 نفر نیز از تهران برای انتخاب معرفی شدند که از این میان 5 نفر از استانها، 3 نفر از تهران و 5 برگزیده در بخش کارآفرین، صادرکننده و نوآور انتخاب و مشخص شدند. در بخش مسابقات نیز 620 اثر به منظور داوری در این جشنواره ثبت نام کردند که 462 اثر برای داوری به مرحله بعد رفتند و برگزیدگان از میان آنها انتخاب شدند.